28.04.2023

Natalija Mitković

Kako da vam CV zablista? - Saveti za sjajan prvi utisak!

 

CV predstavlja prvi kontakt između vas i potencijalnog poslodavca, stoga prikazati svoje radno iskustvo na kvalitetan način nije nimalo lak zadatak, pogotovo u današnjem konkurentnom IT sektoru. Pored naših tekstova koji su vas vodili kroz proces pisanja dobrog programerskog CV-ja i motivacionog pisma, kao i razgovora za posao u IT sektoru, u ovom tekstu otkrivamo vam kako da dodatno unapredite kvalitet svog CV-ja, istaknete se u moru suvoparnih programerskih biografija i impresionirate potencijalnog poslodavca.

Takođe, potrudićemo se da odgovorimo na pitanja i nedoumice koje se često javljaju kod junior programera, koji tek ulaze u IT svet, te im je potrebna podrška da što atraktivnije i preciznije predstave svoje iskustvo i sposobnosti.

 

ŠTA AKO NEMATE PRETHODNOG PROGRAMERSKOG ISKUSTVA?

 

Šta u slučaju da tek počinjete sa karijerom u programiranju i nemate prethodno relevantno IT iskustvo? Nema razloga za brigu, neophodno je samo drugačije strukturisati biografiju. Iskusniji programeri uglavnom pišu profesionalni rezime, gde se u nekoliko rečenica ističu jedinstvena postignuća, iskustvo, kao i konkretna radna mesta. Za mlađe kolege programere preporučuje se pisanje objektivnog rezimea, gde se ukratko opisuju lične sposobnosti i aspiracije kojima programer teži u svojoj karijeri. Naravno, iako profesionalni rezime nosi veću težinu, i objektivni rezime može biti korisna smernica poslodavcu, a pogotovo ako unapred proučite misiju, viziju i cilj IT kompanije za koju se prijavljujete, kao i specifičnosti konkretnog radnog mesta.

Takođe, pomenite napredne programerske kurseve koje ste pohađali, sertifikate koje ste stekli i projekte na kojima ste učestvovali. Ukoliko ne raspolažete sa mnogo programerskih veština, fokusirajte se na vašu fleksibilnost i želju za učenjem, odnosno na veštine prilagođavanja i sticanja novih znanja. Na taj način vas poslodavac vas može percipirati kao pouzdanog pojedinca koji je spreman da raste i napreduje unutar kompanije. 

Obavezno pomenite ukoliko ste dobili neku nagradu ili priznanje koja može biti relevantna za poziciju za koju se prijavljujete. Na primer, ukoliko ste učestvovali na određenom hakatonu i ostvarili zapažen rezultat, to može biti pozitivan signal kompaniji da, pored tehničkih veština, posedujete i timski duh, želju za povezivanjem u okviru IT sektora, odnosno da vam poslovni izazovi nisu strani.

 

 

DA LI VAM JE CV FOTOGRAFIJA NEOPHODNA?


Jedno od najčešćih pitanja kod sastavljanja CV-ja uopšte jeste neophodnost fotografije. Mišljenja su podeljena, budući da odgovor na ovo pitanje dosta zavisi od matične zemlje konkretne kompanije. Nepisana poslovna pravila i etikecija nisu jedinstvene na svim kontinentima, te se često ističe da kompanije iz SAD, Kanade, ili Ujedinjenog Kraljevstva ne traže fotografiju, dok većina evropskih zemalja, kao i Kina i Japan, insistiraju na ovoj praksi. Međutim, često se politika kompanija razlikuje i u okviru iste zemlje, pa je najbolje rešenje proveriti unapred raspoložive informacije na sajtu kompanije.

Poslednjih godina razni HR stručnjaci, menadžeri i lideri iz oblasti karijernog razvoja savetuju da se u poslovne CV-jeve ne uključuje fotografija, sem u slučaju da je kompanija eksplicitno ne traži. Razlog takvog stava leži u činjenici da fotografija može biti diskriminatorna, ali i nepotrebna, budući da ne može pomoći poslodavcu u oceni vaše radne sposobnosti.

Međutim, ukoliko se odlučite za fotografiju, bilo da je u pitanju CV ili profesionalne društvene mreže, izbor iste je veoma važan za vaš prvi utisak, jer je u tom slučaju, fotografija prvo što vidi potencijalni poslodavac. Nikako nemojte izabrati fotografiju sa odmora, izlaska, ili neke sportske aktivnosti, budući da to potencijalnom poslodavcu ostavlja neozbiljan utisak. Odlučite se za jednostavnu i aktuelnu fotografiju profesionalnog karaktera, gde je u prvom planu istaknuto vaše lice i ramena, bez suvišnih i ekscentričnih modnih detalja. Ono što je veoma važno jeste pozadina fotografije, ona ne sme biti previše upečatljiva i skretati pažnju – najbolje je izabrati studijsku pozadinu neutralnih i svetlijih tonova. Rezolucija fotografije treba biti na zadovoljavajućem nivou, dakle ne sme biti mutna i visoko pikselizovana. Takođe, vaša slika ne treba biti crno bela, ili vidno obrađena u photoshop-u, a ni u kom slučaju nemojte koristiti avatar ili sliku karaktera iz crtaća.

 

DA LI UKLJUČITI U CV HOBIJE I NERELEVANTNA PRETHODNA RADNA ISKUSTVA?

 

Ovo je interesantno pitanje za koje ne postoji apsolutno tačan ili pogrešan odgovor. Možete u vaš CV uključiti sekciju dodatnih aktivnosti u vidu hobija i interesa koji nisu direktno povezane sa programiranjem, ali je preporuka da se oni slažu sa kulturnim vrednostima koje zastupa kompanija. Na primer, doniranje ili volontiranje u lokalnoj zajednici može se poklopiti sa sličnim aktivnostima koje kompanija organizuje. Mnoge kompanije, bilo da su remote organizovane ili ne, imaju klubove ljubitelja čitanja, fotografije, ili kuvanja, te vaša interesovanja mogu poslati pozitivnu poruku poslodavcu da biste se uklopiti u tim.

Međutim, prosto navođenje različitih interesovanja ne doprinosi  puno kvalitetu samog CV-ja. Umesto toga, važno je kvantifikovati hobije i interese tako što ćete eventualno navesti određena amaterska ili profesionalna takmičenja na kojima ste učestvovali, klubove čiji ste član, dobrotvorne akcije koje ste inicirali i sproveli, i tome slično. Dakle, postavljanjem hobija u određeni okvir, vaš CV zavređuje veću pažnju nego u slučaju taksativnog nabrajanja aktivnosti koje volite da radite u slobodno vreme.

Posebna pažnja se proteklih godina posvećuje i mentalnom zdravlju, te poslodavci sve više traže zaposlene koji umeju da naprave dobar i zdrav balans između posla i privatnog života.

Dakle, da zaključimo – ukoliko vaši hobiji i aktivnosti ispunjavaju gore navedene kriterijume, i ukoliko smatrate da mogu podići kvalitet vašeg CV-ja, možete ih uključiti i kratko obrazložiti. Ukoliko to nije slučaj, najbolje ih je izostaviti iz CV-ja, i ukoliko se ukaže prilika, eventualno pomenuti na samom razgovoru.

Što se tiče prethodnog radnog iskustva koje nije direktno povezano sa IT sektorom, odgovor je sličan kao i za prethodno pitanje – zavisi od iskustva koje imate. Pozicije koje neće puno doprineti kvalitetu vašeg CV-ja možete isključiti iz CV-a. Međutim, ukoliko ste bili na nešto odgovornijoj poziciji u korporativnom svetu, to može demonstrirati vaše veštine, sposobnosti, i uopšte iskustvo koje je generalno cenjeno u poslovnoj sferi. Važno je da ocenite na koji način možete kvantifikovati prethodno radno iskustvo i prikazati veštine koje ste tamo stekli kao relevantne za novu poziciju.

 

NA KOM JEZIKU NAPISATI CV?

 

U svetu programiranja, može se reći da je generalno najzastupljeniji engleski jezik. Međutim, lokacija kompanije ali i priroda pozicije na koju se prijavljujete mogu direktno uticati na izbor jezika. Na primer, ukoliko kompanija posluje često sa strancima, ili ima ekspoziture po svetu, neretko se može desiti da je engleski jezik primarni, dok je drugi jezik prednost, a nekada čak i odlučujući faktor u dobijanju posla. Oglas za posao uvek sadrži detaljan opis procesa prijave, pa i jezika na kojem će se pisati CV, ali je dobra opcija i istražiti sajt kompanije i na kojem su zastupljeni oficijalni jezici. 

Poznavanje stranih jezika može doneti samo prednost u poslovnom okruženju, te se načelno ohrabruje navođenje nivoa znanja u CV-ju. No, svakako se preporučuje osnovna provera istorijata i lokacije kompanije, kao i njene kulturne klime.

 

 

KAKO NAJBOLJE ISTAĆI VAŠE (TEHNIČKE I DRUGE) VEŠTINE?

 

Prilikom čitanja CV-ja, na potencijalnog poslodavca utisak mogu ostaviti ne samo vaše veštine i sposobnosti, već i kako su one strukturisane u samom CV-ju. Ovde možemo primeniti neformalno zlatno pravilo koje glasi: Bez suvoparnog nabrajanja! Pod nabrajanjem mislimo na prosto navođenje liste tehničke ekspertize, koja, da bi obuhvatila što više stvari, često kompromituje sam kvalitet i čitljivost. 

Sa druge strane, optimizovanjem sekcije o vašim veštinama i tehničkoj ekspertizi, CV dobija na strukturi, profesionalnosti i jasnoći. To možete učiniti na dva načina:

Tako što ćete podeliti vaše veštine u određene kategorije, u okviru kojih ćete navesti konkretne tehnologije kojima ste ovladali. Na primer, web tehnologije i programski okviri, (Angular 4, HTML5, PHP); zatim baze podataka (MySQL, SQL Server, MongoDB); aplikacije i serveri, i tome slično. Na taj način ste olakšali posao menadžeru koji proverava vaš CV, i on može na osnovu letimičnog pogleda brzo pronaći šta traži u okviru relevantne kategorije.

Podelom vaših veština na tehničke i menadžerske, ukoliko posedujete ove druge. Dakle, stavite akcenat na profesionalne, odnosno „tvrde“ ili tehničke veštine, ali navedite i „meke“ veštine (komunikacione, interpersonalne, rezilijentnost, timski rad, itd), samo ukoliko ste sigurni u njihov kvalitet. U suprotnom, one će delovati kao prosto navođenje forme bez suštine.

Jedna od interesantnih „caka“ u optimizaciji vaših veština jeste navođenje njihovih nivoa. Na primer, za određene veštine ćete navesti da imate znanje početnika i vremensko iskustvo od godinu dana, za druge ćete navesti srednji nivo i godine iskustva, dok ćete za treće napisati da ste ekspert i da radite na konkretnim veštinama duži niz godina. Tako će vaš spisak veština delovati verodostojno, autentično i pažljivo sortirano.


Dodatno, još jedan dobar trik jeste povezivanje vaših veština sa konkretnim iskustvom, ukoliko je to moguće. Reč je o tzv. „linkovanju“ znanja o npr., bazama podataka sa specifičnim projektom. Ukoliko je poslodavcu neophodno znanje tačno određene veštine, on može odmah videti da je imate, kao i da je ona podržana relevantnim iskustvom, što povećava vaše šanse za zaposlenje. Ovakvo povezivanje možete učiniti sa različitim veštinama koje ste stekli, bilo da je reč o sertifikatu, kursu, radionici, konkretnom radnom iskustvu ili projektu.

Upotrebite tzv. Prinston formulu prilikom navođenja konkretnih rezultata. Ona se sastoji od navođenja dinamičkih glagola (action verbs) + specifičnog projekta + vaših rezultata  = finalnog postignuća. Na ovaj način se ustanovljava uzročna veza između načina na koji ste primenili vašu veštinu na specifičan projekat, što je rezultiralo postignućem koje se može kvantifikovati. Na primer, ,,primenom toga i toga, postigao sam to i to, što je rezultiralo povećanjem ukupnih prihoda/poseta/klikova u iznosu od ___.“

 

DODATNI KEC IZ RUKAVA – RASTUĆA VAŽNOST PORTFOLIJA 

 

Poslednjih godina, na IT tržištu rada, sve više se govori o važnosti portfolija, i to pored CV-ja i motivacionog pisma. I ne, portfolio ne mora biti rezervisan samo za dizajnere!

Vaš portfolio može predstaviti neki omiljeni lični projekat, aplikaciju koju ste napravili, primer koda koji najbolje pokazuje vaš talent za kodiranje i tome slično. Nije neophodno da to bude kompleksna aplikacija za milione korisnika, već može biti i nešto posve jednostavno i praktično, na primer aplikacija za zakazivanje termina u salonima lepote. Čak ne mora ni biti u upotrebi, već se može akcentovati proces njenog stvaranja i veštine koje su tokom rada korišćene.

Dodatno, vaš portfolio može čak prikazati vaš rad na jednom od Open Source projekata, što pokazuje vašu sposobnost da doprinesete kvalitetnom softveru koji je dostupan svima na pregled i korišćenje.

Ukoliko pišete blog, to je odličan način da poslodavcu pokažete ne samo specifičnu ekspertizu, već i vašu otvorenost ka debati, hrabrost da istupite sa svojim idejama, i strastvenu posvećenost poslu. Ukoliko je blog kontinuirano posećen i uspešan, on može eventualno prerasti u knjigu, online YouTube ili Udemy kurs, radionicu ili predavanje. 

Dakle, ukoliko imate konkretna dostignuća i interesovanja koja se mogu kvantifikovati i koja vas izdvajaju u odnosu na druge kandidate, navedite ih u vašem portfoliju i ponudite poslodavcu novu perspektivu vašeg rada.

 

FINALNI SAVETI


Za kraj, dajemo vam nekoliko insajderskih saveta kako biste što uspešnije prošli kroz celokupni proces prijave za posao i tzv. finalno ‘glancanje’ CV-ja:

 

  • 1. trudite se da ograničite CV na jednu do dve strane, te da što preciznije sumirate radno iskustvo i veštine fokusirajući se na bulete, a izbegavajući dugačke paragrafe;
  • 2. Pošaljite CV u PDF formatu, jer izgleda profesionalnije i ne postoji mogućnost naknadnih izmena;
  • 3. Dajte naziv CV dokumentu koji sadrži vaše ime i naziv pozicije na koju se prijavljujete,
  • 4. Održavajte ažuriranim vaše profesionalne mreže i uskladite ih, po mogućstvu, sa pozicijom na koju se prijavljujete;
  • 5. Uključite u CV, ukoliko je moguće i relevantno za poziciju, vašu vremensku zonu i raspoloživost, kako bi kompanija, posebno ukoliko je međunarodna, imala uvid u vašu dostupnost na dnevnom nivou;
  • 6. Uključite i autentično motivaciono pismo, specifično prilagođeno konkretnoj poziciji;
  • 7. Pažljivo pročitajte ceo CV, uradite lekturu i korekturu celog teksta kako biste izbegli gramatičke i greške u kucanju;
  • 8. Napišite ličnu izjavu, gde ćete obrazložiti vaše konkretne ciljeve i karijerne ambicije;
  • 9. Po mogućstvu, pošaljite CV u onaj deo dana kada nije najveća gužva, kako bi menadžeri bili više posvećeni tokom čitanja.

Da zaključimo, pored dobre strukture samog CV-ja, poželjno je da zauzmete kreativan pristup koji će objediniti vaše programerske sposobnosti, istaći ključne tehničke prednosti, i trasirati put ka narednom koraku, odnosno uspešnom razgovoru za posao.


Izvori:
smashingmagazine.com
wearedevelopers.com
toptal.com
experteer.com
monster.co.uk
moovijob.com 

 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više