17.06.2022

Natalija Mitković

Kako izbeći burnout tokom kursa programiranja?

 
 
 
Učenje programiranje vam je krenulo odlično. Tako dobro, da ste u jednom trenutku pomislili - “Hej ovo je lako, zašto nisam počeo ranije?”. 
 
Međutim, kako gradivo postaje sve opširnije (a ostale obaveze sve veće), mnogo je teže ostati istrajan. Obuzimaju vas česte promene raspoloženja i nesigurnost da li je to što radite zaista za vas, osećate umor i neefikasnost, a vera u uspeh je sve manja. Izgubili ste fokus i svakim danom vam je sve teže da se vratite učenju.
 
Ono što vam se verovatno desilo jeste BURNOUT! 
 
 

Šta je BURNOUT? 

 
Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije - Burnout predstavlja sindrom koji se javlja kao rezultat hroničnog stresa na poslu, koji nije kontrolisan. 
 
Neki od prvih simptoma su: umor, istrošenost, nedostatak energije, bespomoćnost, poraženost, problem sa snom, promene raspoloženja itd. Takođe, ne javlja se preko noći, već postepeno, i predstavlja odloženi odgovor na sakupljeni stres! 
 
Burnout se može javiti i u drugim stresnim situacijama - poput pohađanja intenzivnih kurseva programiranja za koje je potrebno izdvojiti vreme i novac. Kursevi mogu predstavljati veliki izazov - učite nešto novo i do sada nepoznato, što nije povezano sa vašim trenutnim zanimanjem, a još je teže ukoliko pored kursa imate redovan posao i porodicu.
 
Sve ovo ponekad može dovesti do toga da osećate veliki pritisak da uskladite sve obaveze i da uspešno završite kurs.
 
Retko ko uspe da na jednostavan način prođe ovo iskustvo, zbog toga vam dajemo nekoliko smernica za uspešno izbegavanje stresa tokom ovog perioda. 
 
 

Započnite kurs pripremljeni

 
Ukoliko nemate nikakvo prethodno znanje programiranja, a ostalo vam je vremena do početka kursa, savetujemo da se malo upoznate sa materijom koju ćete učiti na prvim predavanjima. Priprema za kurs nije obavezna, jer većina kurseva počinje od osnova, ali možete pogledati neki video, ili tutorijal, kako bi vam predavanja bila razumljivija. Za one koji započinju kurs koji se bavi web razvojem, frontend ili backend, preporučujemo Besplatni HTML i CSS kurs, a za one koji planiraju da upišu kurs koji je baziran na učenju Java programskog jezika predlažemo Besplatni Java kurs.
 

Vodite računa o sebi

 
Tokom kursa programiranja, učenje i sticanje novih veština je prioritet, a uobičajena dnevna rutina se menja, zbog čega se dešava da se zanemare zdrave navike. 
Možete se okrenuti brzoj hrani, ili preskakati obroke, jer nemate vremena za spremanje, što se nikako ne preporučuje. Važno je da se hranite izbalansirano i da unosite dovoljno proteina, kako bi vam mozak funkcionisao na na najbolji mogući način.
 
Vežbanje je još jedna navika koja se može zanemariti, jer ćete provoditi dosta vremena sedeći za računarom. Upravo zbog toga je potrebno da izdvojite vreme za fizičku aktivnost, bilo da je u pitanju trening u teretani, vežbanje kod kuće, trčanje, vožnja bicikle, ili pak šetnja do kuće posle predavanja.
 
Takođe, obezbedite sebi dovoljno sna, jer nedovoljno sna može dovesti do manjka koncentracije, koja vam je na predavanjima neophodna.
 

Fokusirajte se na učenje jednog programskog jezika

 
Uzdržite se od istraživanja drugih programskih jezika ukoliko ste se već opredelili za jedan.
Svet programiranja je veoma dinamičan i brzo se menja, broj programskih jezika, framework-a i biblioteka se konstantno povećava, pa možete pomisliti da je neki drugi bolji izbor. Držite se jednog izbora, posebno ukoliko pohađate online kurs, jer lakše možete pasti u iskušenje da započnete više online kurseva. Bolje je da znate dobro jedan programski jezik i za početak jedan njegov framework, a kasnije, kada se zaposlite, imaćete prilike za učenjem dodatnih jezika, ili framework-a prema potrebama kompanije ili klijenata. Držite se zlatnog pravila programera - “Najbolji programski jezik je onaj koji znaš”.
 
 

Nemojte se porediti sa drugima

 
Na kurseve programiranja dolaze različiti ljudi, neki već imaju određena prethodna znanja programiranja, neki su završili informatički smer u školi ili na fakultetu, dok nekima, jednostavno logika ide bolje i lakše razumeju materiju. Takođe, neki polaznici su se potpuno posvetili kursu i dosta vremena posvećuju dodatnom učenju i istraživanju. Svako uči svojim tempom i na drugačiji način usvaja znanja. Zato je, jedan od važnijih saveta, da ne stvarate sebi dodatni pritisak upoređujući se sa drugima u grupi i ne dozvolite da nesigurnost i sumnja u sopstvene mogućnosti stane na put vašem uspehu u učenju i završetku obuke.
 

Prihvatite da nećete svaku oblast naučiti 100%

 
Koncept kurseva programiranja je takav da u relativno kratkom vremenskom periodu - 6 meseci, ili godinu dana, polaznici moraju savladati veliki broj oblasti, koje su neophodne za zaposlenje. Kursevi, dakle, nude mnogo informacija koje je potrebno procesuirati i naučiti. Ono što je važno naglasiti, jeste da ne morate svaku oblast savladati do najsitnijih detalja, ili u potpunosti (što i nije izvodljivo), nego da razumete i naučite suštinu i principe prema kojima se radi. Uvek ćete moći da dodatno istražite, ili izguglate ono što vas zanima ili što vam je potrebno u radu na konkretnom projektu. 
 
 

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više