25.10.2021

Natalija Mitković

Rad u malom startup-u ili velikoj korporaciji - šta je bolje?

 

Da li biste odbili priliku da radite u jednoj od velikih korporacija i izabrali posao u kompaniji za koju niko nije čuo? 

Ova odluka nije nimalo jednostavna. Važno je izvagati prednosti i nedostatke obe opcije i utvrditi koja je bolja za vaš razvoj karijere i ostvarenje ličnih ciljeva.

 


Prednosti rada u startup-u

 

Veći "udeo" u projektima

Kada radite u velikim kompanijama, radi se na velikom broju projekata, a uz to, timovi su toliko veliki, da vi kao početnici ili novo zaposleni, nemate mnogo udela na projektu. Obično dobijate male taskove i zadatke, jer je to kompaniji potrebno. Radom u manjoj kompaniji, možete imati veću odgovornost, možda ćete i preuzeti odmah cele projekte na sebe, što vam omogućava sticanje znanja i iskustva mnogo brže.

Korišćenje različitih tehnologija

Slično kao i u prethodnom primeru, rad u startup-u može vam pružiti više mogućnosti za korišćenje različitih tehnologija, jer, kako u ovim kompanijama nema mnogo zaposlenih, verovatno biste morali da samostalno da završavate više različitih stvari. Ovo može biti i prednost i nedostatak, u zavisnosti od toga šta želite.

Prednost rada na više tehnologija jeste u tome što, posebno ukoliko ste tek započeli karijeru u IT-u i niste sigurni u kom smeru biste išli, na ovaj način možete lakše odrediti šta je to u čemu biste želeli da se usavršite. 

Mogućnost napredovanja

Manje kompanije mogu nuditi više mogućnosti za napredovanje u odnosu na velike kompanije, jer kako kompanija raste, uporedo rastete i vi, dok u kompanijama poput Google-a već postoji hiljade menadžera i šansa za otvaranje novih pozicija u rukovodstvu je prilično mala. Ukoliko se i otvori pozicija, verovatno ima dugačak spisak zaposlenih koji bi na tu poziciju došli pre nekoga ko je skoro zaposlen. 

 

 

Prednosti rada u velikim kompanijama

 

Prepoznatljivost brenda

Pre svega, velike kompanije su izgradile svoje ime i od njega napravile brend, svi su čuli za njih i o njihovom uspehu se priča. Posao u jednoj takvoj kompaniji za nekoga ko je tek započeo IT karijeru može biti veliki plus u CV-u, što bi vam otvorilo mnoga vrata i olakšalo traženje narednog, ili dodatnog posla. Takođe, nakon rada u nekoj od poznatih kompanija, mnogo biste lakše mogli da dođete na bolju poziciju u drugoj, manjoj firmi, samo zato što ste imali iskustvo u radu u takvoj kompaniji.

Mentorstvo i učenje

Velike kompanije privlače najbolje talente, jer mogu da biraju najbolje kandidate, tako da biste imali mogućnost rada sa sjajnim inženjerima, od kojih biste mogli mnogo da naučite. Mogli biste da imate odlične mentore, uz koje biste stekli mnoge veštine za kratko vreme, što mogućava i vaše brže napredovanje. U manjim kompanijama možda ne biste imali ovu mogućnost, jer bi nedostajao ovakav kadar, tako da biste uglavnom morali sami da učite, kroz dodatne resurse, poput knjiga ili online tutorijala.

Stabilnost

Bez sumnje, velike kompanije su stabilnije od malih startup-a, koji se mogu iznenada, usled nedostatka posla, smanjenja obima posla, ili gubitka klijenata, zatvoriti ili smanjiti broj zaposlenih. U velikim kompanijama ne morate da brinete da ćete izgubiti posao, pa zbog toga možete biti sigurniji.

 

 

Zlatna sredina

Još jedna mogućnost jeste rad u kompaniji koja je između dve navedene opcije, odnosno kompanija srednje veličine. U ovakvoj kompaniji imate najbolju mogućnost za učenjem i razvojem. Moći ćete da učite od iskusnijih, ali ćete imati i veći udeo u projektima. Na ovaj način moći ćete da najbolje da napredujete i da steknete iskustvo.

 

Na kraju, zaključak je da je važno pronaći kompaniju koja je najmanje rizična i koja nudi najveće benefite za ono što je vama važno, tako da odluku u kakvoj kompaniji želite da radite, treba da donesete u zavisnosti od onoga šta vi želite i šta je vama potrebno.


Izvor: byte-by-byte  

Fotografije: shutterstock

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više