16.10.2020

Natalija Mitković

Šta je SQL?

 

 

U današnje vreme, skoro u svakom domenu poslovanja, bilo da je reč o malim online prodavnicama ili velikim korporacijama, koriste se podaci. Ovim podacima se upravlja koristeći baze podataka. Zbog toga je velika potražnja za administratorima bazama podataka, posebno sa znanjem SQL baza podataka.

Podaci se nalaze u osnovi mnogih web aplikacija i aplikacija za mobilne telefone. Na primer, aplikacija kao što je Facebook sadrži podatke o korisniku, njegovim prijateljima, objavama itd. Da bi se ti podaci čuvali, koriste se baze podataka. SQL je programski jezik koji omogućava programerima da upravljaju tim podacima.

Skraćenica SQL odnosi se na Structured Query Language, tj. jezik strukturisanih upita. 

Prema definiciji W3School-a: "SQL je standardni jezik za čuvanje, upravljanje i preuzimanje podataka u bazama podataka".

U osnovi, to je jezik koji omogućava komunikaciju sa bazama podataka i upravljanjem svih podataka koje one sadrže.


Kako je nastao SQL?

 

Koncept SQL prvi put je razvijen 70-ih godina prošlog veka, od strane Edgara F. Codd-a, pionira u upravljanju relacionim bazama podataka. On je želeo da napravi sistem koji bi olakšao upravljanje deljenim bazama podataka. IBM-ovi inženjeri Donald D. Chamberlin i Raymond F. Boyce prihvatili su teoriju koja stoji iza Codd-ovog istraživanja i započeli razvoj koncepta, koristeći ga za traženje informacija u sistemu Sistem R, polurelacionoj bazi podataka kompanije.

IBM je nastavio da razvija tehnologiju i prvobitno je SQL nazvao SEQUEL (Structured English Query Language), a 1979. je Oracle (koji se tada zvao Relational Software) objavio prvu komercijalnu verziju sistema. SEQUEL je kasnije preimenovan u SQL, jer je SEQUEL bio zaštitni znak Britanske kompanije Hawker Siddeley Dynamics Engineering Limited.

 

Da li je SQL programski jezik?

 

SQL jeste programski jezik, koji koristi petlje, varijable, logičke direktive itd. Međutim, nije programski jezik opšte namene, poput  Jave, PHP-a ili C++, koji se koriste za web razvoj, razvoj softvera, ili aplikacija. 

Pored programskih jezika opšte namene, postoje i jezici specifični za domen (domain-specific languages - DSL). Ovi jezici su prilagođeni i ograničeni na određenu oblast (domen). Najpoznatiji primer ove vrste programskih jezika bio bi HTML. Kao što je HTML jezik specifičan za domen kreiranja web stranica, SQL je jezik specifičan za domen komunikacije sa bazama podataka. Iako je efikasan i moćan u upravljanju sa bazama podataka, SQL ima ograničenu upotrebu u poređenju sa programskim jezicima opšte namene.

SQL se smatra programskim jezikom četvrte generacije (4GL), dok se Java i C++ smatraju jezicima treće generacije (3GL).

 

Šta može SQL?

 

Ovaj programski jezik ima razne namene u oblasti analize podataka, a posebno je koristan jer može da:

 • - Izvrši upite prema bazi podataka
 • - Preuzima podatke iz baze podataka
 • - Ažurira zapise u bazi podataka
 • - Izbriše zapise iz baze podataka
 • - Kreira nove baze podataka, ili nove tabele u bazi podataka
 • - Kreira procedure čuvanja i pregleda u bazi podataka
 • - Odredi dozvole pristupa za tabele, procedure i preglede u bazi

 

Relacione baze podataka

 

SQL je standardni jezik za relacione baze podataka. Relacione baze podataka koriste strukturu koja nam omogućava da pristupimo podacima koji su povezani (u relaciji) sa drugim podacima u bazi. Podaci u relacionim bazama podataka uglavnom su organizovani su u sistemu tabela.

 

Prednosti relacionih baza podataka

Glavna prednost relacionih baza podataka je u tome što omogućavaju korisnicima da jednostavno kategorizuju i čuvaju podatke koji se kasnije mogu pretražiti, kako bi se izdvojile određene željene informacije. Jednostavne su za ažuriranje, pa se lako može dodati nova kategorija podataka bez potrebe za modifikovanjem postojećeg sadržaja.

 

Pored navedenog, druge prednosti relacionih baza podataka su:

 • - Tačnost - podaci se čuvaju samo jednom, eliminišući mogućnost dupliranja
 • - Fleksibilnost - Korisnici mogu jednostavno izvršiti složene upite
 • - Saradnja - više korisnika može pristupiti istoj bazi podataka
 • - Poverenje - Modeli relacionih baza su usavršeni i razumljivi
 • - Bezbednost - Podaci su sigurni i daju ograničen pristup samo određenim korisnicima
 •  
 •  

Gde se može naučiti SQL?

 

U Backend programiranju neizostavno je raditi sa bazama podataka, tako da je učenje SQL-a obuhvaćeno na kursu PHP Laravel, kao i na kursu Java programiranja

Takođe, u okviru kursa Software QA, za testiranje softvera, naučićete osnove SQL-a, kao i na kursu Frontend & WordPress.

 

Izvor: ntchostinglearntocodewith.mespringboardsearchdatamanagementlearnsql

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

13.03.2023

Kako napraviti CV?

Pisanje CV-a, odnosno radne biografije predstavlja prvi korak u nalaženju posla. Sam proces pisanja CV-a je izazovan – kako zbog nedostatka radnog iskustva za junior programere, tako i zbog s

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više