27.03.2020

Natalija Mitković

7 teških pitanja na razgovoru za posao i kako odgovoriti na njih

 

Bez obzira da li želite da promenite karijeru ili samo trenutnog poslodavca, odlazak na intervju je istovremeno i uzbudljiv i frustrirajući. Intervju je prvi korak ka ostvarenju Vaših ciljeva i potrebno je pokazati potencijalnom poslodavcu da ste odgovarajući i kvalifikovani za poziciju. Da biste to učinili, priprema je ključna - posebno za teška pitanja na razgovoru za posao.

Na razgovoru za posao, za koju god delatnost, pretpostavke o tome koja ćete pitanja imati definitivno su lutrija. Svaki poslodavac ponaša se drugačije u procesu zapošljavanja i različite informacije o Vama su im potrebne kako bi uvideli da li ste prava osoba za posao.

Neka pitanja na razgovoru mogu biti opšta i uobičajena za većinu intervjua. Na primer, mogli bi Vas pitati da kažete nešto o sebi ili šta ste naučili na prethodnim poslovima, a da je  relevantno za poziciju. Druga pitanja, pak, mogu biti malo teža.

Upravo ta teža pitanja na razgovoru, iako retka, mogu uticati na šansu da se zaposlite.

Određena pitanja su teška jer su direktnija i ličnija. Poslodavci žele da shvate ko ste na dubljem nivou, kako bi procenili na koji način biste reagovali u određenim situacijama. Mnoga od ovih pitanja mogu se odnositi na specifična iskustva ili teške, hipotetičke situacije.

 

U nastavku se nalazi spisak uobičajenih teških pitanja i kako odgovoriti na njih:

 

Predstavite se ili opišite kakva ste osoba

 

Nemojte pogrešno protumačiti da je ovo pitanje poziv da pričate svoju celu životnu priču. Savršeni odgovor bi trebalo da bude koncizan opis kako biste želeli da se predstavljate. Nije potrebno previše se udubljivati u odgovor na ovo pitanje. Na jednostavan način objasnite najvažnije delove svog života, koje bi poslodavac trebalo da zna.

Koliko god ovo pitanje delovalo zastrašujuće, zapravo je odlična šansa za uspostavljanjem kontrole nad ostatkom razgovora. Navedite interese ili veštine na koje biste želeli da poslodavac usmeri fokus. Ključna reč ovde je relevantnost. Dodavanje sitnica u vezi sa Vašim hobijima ili ličnošću je u redu ukoliko na njima nije akcenat, a bilo bi još bolje ukoliko ih možete nekako povezati sa pozicijom na koju se prijavljujete.

 

Zbog čega ste napustili poslednji posao?

 

Odgovor na ovo pitanje zavisi od Vašeg ličnog iskustva. Ako ste jednostavno odlučili da napustite posao, pokušajte iskreno da objasnite zašto ste to uradili. Da li Vam nije odgovaralo radno okruženje? Da li ste imali zahtevnog šefa ili menadžera koji su rad učinili stresnijim više nego produktivnim?

Ukoliko ste sa poslednjeg posla otpušteni, možda će Vam biti teško da odgovorite na ovo pitanje, ali nemojte se nervirati zbog toga. Pokušajte da se ne fokusirate na negativne aspekte Vašeg iskustva ili ne navodite razloge otkaza (osim ako Vas direktno ne pitaju). Ukratko odgovorite i skrenite pažnju na to kako ste reagovali na okolnosti. Šta ste naučili od toga? Šta ste radili tokom nezaposlenosti, što pokazuje da ste želeli da se pripremite za novi posao? Na koji način ste želeli da se unapredite? U suštini, dobar odgovor će napraviti pozitivan zaokret, jer pokazuje kako ste se suočili sa problemom.

 

Šta Vam se dopalo, ili Vam se nije dopalo na poslednjem poslu?

 

Najvažnije kod davanja odgovora na ovakva pitanja jeste da ostanete pozitivni. Ovo se odnosi i na to kada govorite o tome šta Vam se dopadalo, kao i na ono što Vam se nije dopadalo. Biće vam jednostavno da odgovorite na pitanje šta Vam se dopalo. Suština i nije u tome šta ćete sve navesti, potencijalnom poslodavcu to i nije toliko važno, kao što im je važan način na koji odgovarate na to pitanje. Potrudite se i da ne preterate u hvalisanju prethodnog posla, jer, koji je onda razlog prijavljivanja na novi posao?

S druge strane, kada govorite o tome šta Vam se nije dopadalo, nemojte to koristiti kao priliku da se izjadate o svemu što vas je tištilo na prethodnom poslu. Umesto da navodite listu onoga što Vam je smetalo, navedite suštinu, kao i Vašu reakciju na to, jer će Vaša reakcija reći mnogo više o vama, što je, zapravo, potencijalnom poslodavcu i važno da sazna.

 

Koliku platu očekujete?

 

Mnogima je teško da daju odgovor na ovo pitanje, što je potpuno razumljivo. Da li treba da navedete iznos plate manji ili veći od prosečnog?

Savetujemo da date objektivan odgovor. Navedite u kom rasponu se kreće prosečna plata za tu poziciju. Na primer: „Prosečna plata za ovu poziciju je u rasponu od 600 do 800 Eur, što mi odgovara, ali sam spreman/na na dogovor.“ Dodavanje da ste spremni za pregovor je ključno kako biste predstavili sebe kao fleksibilnu osobu. Naravno, ukoliko niste fleksibilni, budite jasni u svom stavu i objasnite zbog čega je tako.

 

Koja je Vaša najveća slabost?

 

Ovo pitanje je prilično teško. Ako dobijete pitanja vezana za Vaše vrline, velike su šanse da će ga pratiti i pitanje o vašim nedostacima.

Najgori mogući odgovor na ovo pitanje bio bi da navodite pozitivne osobine u negativnom kontekstu, kao na primer: "Moj nedostatak je taj što previše volim da radim." , ili da ste perfekcionista.

Sve što je potrebno jeste da budete iskreni. Bilo bi teško pogrešiti u davanju istinitog odgovora. Najbolje je navesti slabost koja je specifična za posao i nije previše lična, a nakon toga navedite i kako radite na tome da tu manu otklonite.

 

Zbog čega bi trebalo da Vas zaposlimo?

 

Kada Vam poslodavci postave ovo pitanje, oni zapravo žele da znaju šta je to što Vas čini posebnim. Ovo pitanje zadire u to na koji način biste mogli da doprinesete kompaniji. Šta Vas razlikuje od ostalih potencijalnih kandidata? Odgovoriti na to nije tako jednostavno kao nabrajanje veština u koje ste sigurni. Takođe, ne možete reći: „Pa, treba mi posao.“

Kako onda da odgovorite na način koji će poslodavcu staviti do znanja da ste Vi prava osoba za posao?

Pogledajte ovo pitanje iz perspektive rešavanja problema. Mnogi misle da je ovo pitanje još jedan od načina da kažu: „Zašto želiš ovaj posao?“ Zapravo, pitanje je usmereno na to da poslodavci žele da znaju šta možete pružiti kako bi se zadovoljile specifične potrebe kompanije.

Da biste adekvatno odgovorili na pitanje, potrebno je da istražite kompaniju. Saznajte koji su ciljevi ili problemi sa kojima se kompanija nosi i vidite gde možete da se uklopite. Budite precizni u iznošenju veština koje možete pružiti, a koje zadovoljavaju potrebe kompanije. Objasnite kako će sposobnosti koje posedujete unaprediti i biti u skladu sa ciljevima kompanije.

 

Gde vidite sebe u narednih 5 godina?

 

Svrha ovog pitanja jeste da proceni Vašu posvećenost poslu. To ne mora nužno da znači da poslodavac želi da zna da ćete ceo život posvetiti tom poslu. Umesto toga, žele da shvate koliko je posao relevantan sa Vašim budućim ciljevima u karijeri. Što je veća relevantnost, veća je verovatnoća da ćete marljivo raditi u kompaniji. Čak i ako Vam vizija nije baš relevantna, možete biti iskreni sve dok je iskustvo koje ćete steći u toj kompaniji vezano za vaše dugoročne ciljeve.

 

Nadamo se da će Vam ovaj spisak biti od pomoći u pripremi za razgovor za posao.  Suština navedenih saveta jeste da treba da budete iskreni koliko je to moguće, da se trudite da budete pozitivni i da ono što govorite bude relevantno sa poslom za koji se prijavljujete.

 

Izvor: careerkarma

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

13.03.2023

Kako napraviti CV?

Pisanje CV-a, odnosno radne biografije predstavlja prvi korak u nalaženju posla. Sam proces pisanja CV-a je izazovan – kako zbog nedostatka radnog iskustva za junior programere, tako i zbog s

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više