10.05.2019

Natalija Mitković

10 pitanja koja treba da postavite sebi pre nego što se odlučite za kurs programiranja

 

Da li je kurs programiranja vredan ulaganja?

 

Kursevi programiranja mogu biti veoma skupi, a, uz to, zahtevaju i dosta vašeg vremena, tako da morate da donesete veliku odluku - da li će se uloženo isplatiti?

 

1. Koji je moj krajnji cilj?

 

Pre nego što vidite da li vam je kurs neophodan, morate utvrditi svoje krajnje ciljeve. Da li želite da radite kao programer? Ili želite da bolje razumete kod za postojeći posao? Ili možda želite otvoriti vlastitu kompaniju?

 

Krajnji cilj veoma važan, pogotovo kada naiđete na prepreke u učenju, tokom trajanja kursa. Kursevi programiranja su dosta intenzivni i potrebno je dosta zalaganja i truda sa vaše strane, te je neophodno ostati istrajan i posvećen do samog kraja, kako biste savladali materiju u potpunosti. Koji god vam je krajnji cilj, potrudite se da mu ostanete dosledni.

 

 

2. Da li će tehnologije koje naučim biti u potražnji?

 

Veliki broj različitih tehnologija je u ponudi: Frontend development, Backend development, Mobile - Android i iOS, Web i User experience dizajn i mnogi drugi. Potrebno je istražiti šta je trenutno aktuelno i za kojim programerima je trenutno najveća potražnja. Pre nego što odaberete kurs, uverite se da će ono što budete naučili biti relevantno u stvarnom svetu.

 

3. Da li će mi kurs nuditi i nešto više od samog učenja programiranja?

 

Pored učenja gradiva, proverite da li ćete imati i neke dodatne pogodnosti. Na primer, da li ćete imati neku vrstu pripreme za razgovor za posao, ili pomoć pri pravljenju CV-a? Da li škola u koju ćete ići sarađuje sa kompanijama i  preporučuje svoje polaznike za razgovor za posao? Ovo vam može biti veoma značajno, posebno ukoliko nemate prethodno radno iskustvo.

 

4. Da li sam finansijski spreman/na za ulaganje u kurs?

 

Kursevi programiranja mogu biti skupi. Proverite koje su vam opcije u načinu plaćanja, da li postoji mogućnost popusta, plaćanja na rate. Pojedine škole nude stipendije, pa možete proveriti koji su uslovi za stipendiranje. Takođe, ukoliko se škola programiranja ne nalazi u vašem gradu, uračunajte i koliki bi vam bili troškovi putovanja, ili premeštaja u drugi grad.

 

 

5. Da li imam dovoljno vremena da se posvetim učenju?

 

Kursevi programiranja su veoma intenzivni, mogu se održavati više puta nedeljno, ili čak svaki dan po više sati. Ukoliko ste uz to i zaposleni, ostaje vam vrlo malo slobodnog vremena za druge aktivnosti, jer, pored časova, potrebno je i dosta rada od kuće i učenja. Dakle, ukoliko ste se odlučili za učenje programiranja, imajte na umu da ćete provesti više sati učeći i pokušavajući da rešite problem.

 

6. Da li želim da učim ubrzanim tempom?

 

Svrha intenzivnih kurseva jeste da se 6 meseci ili godinu dana polaznik poduči u dovoljnoj meri kako bi bio spreman za rad.

Pored toga što se kursevi održavaju više puta nedeljno, prelazi se dosta gradiva za relativno kratko vreme, uz pregršt novih, a važnih informacija. Učenje programiranja je frustrirajuće  i kada se odvija sporije, a posebno na intenzivnim kursevima, na kojima vam se može dešavati da zaostajete, a želeli biste da idete u korak sa predavanjima. Neki ljudi teško ostvaruju napredak u tim okolnostima i odustaju. Drugi, vole da napreduju brzim tempom. Vi sami znate koji način učenja vam najviše odgovara.

 

7. Mogu li se nositi sa pritiskom?

 

Kao što smo već naveli u prethodnom pitanju, uz to što su kursevi intenzivni, učenje može biti stresno i verovatno ćete u nekom momentu poželeti da odustanete. Učenje kako se nositi s tim stresom i prolaziti kroz stresne situacije se isplati naučiti. Ako ne prihvatite izazove i ne odgovara vam da radite pod pritiskom, onda intenzivni kurs možda nije najbolje okruženje za učenje za vas.

 

8. Da li mi je potrebna pomoć pri učenju?

 

Glavna prednost kurseva je što možete dobiti pomoć od predavača, kad god naiđete na problem pri učenju. Kada učite samostalno, nemate nekoga ko bi odgovorio na vaša pitanja i rešio nedoumice. Škole uglavnom nude i konsultacije na koje možete otići, kada vam je potrebna pomoć. Pre nego što se upišete u IT školu, proverite kakav je predavač (i predavanja) , da li postoje komentari prethodnih polaznika za njega i recenzije.

 

 

9. Da li volim da učim u grupi i da li želim da steknem nove kontakte u IT industriji?

 

Još jedna prednost kurseva programiranja jeste u tome što možete upoznati druge polaznike kursa, raditi i rešavati probleme zajedno, što može dovesti da steknete i poslovne kontakte, koji vam mogu pomoći kasnije u karijeri. Pored ovoga, kao što smo i pisali, škola i predavač vas mogu upoznati sa drugim stručnjacima iz IT oblasti, HR recruiter-ima itd.,  ugovoriti vam razgovor za posao, praksu i sl.

 

10. Da li planiram da se zaista posvetim učenju programiranja?

 

Čitajući prethodne odgovore, verovatno ste došli do zaključka da učenje programiranja nije lak proces. Nije dovoljno samo dolaziti na predavanja i očekivati uspeh.Potrebno je dosta truda i zalaganja sa vaše strane, kako biste uspeli da savladate materiju, i došli do posla.

Ali, ukoliko vredno radite i posvetite se učenju, trud će se isplatiti i možete očekivati lepu IT karijeru uz sve benefite koje ona donosi.

Komentara: 0

Ostavite Vaš email ako želite da dobijate obaveštenja o novim vestima na sajtu.

Korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Saznajte više